Gebruikers adviseren de Nederlandse DNA-databank
Op 19 juni vond de eerste bijeenkomst plaats van de gebruikersraad van de Nederlandse DNA-databank, de NDD. De gebruikersraad fungeert als adviesorgaan dat feedback, suggesties en aanbevelingen geeft aan de NDD, met als doel de kwaliteit en effectiviteit van de taakuitvoering te verbeteren. Tijdens deze eerste vergadering is, naast het instellingsbesluit, ook de registratie van unsourced contaminants besproken. De experts van de laboratoria NFI BiS, TMFI en FLDO zijn blij met het initiatief en de resultaten van de eerste bijeenkomst.
Adviesorgaan voor de NDD
De NDD heeft verschillende gebruikers; namelijk de forensische laboratoria die DNA-profielen aanleveren voor opname (NFI BiS, TMFI en FLDO) en daarnaast de Politie en het OM als opdrachtgevers. De gebruikersraad van de NDD bestaat dan ook uit experts van NFI BiS, TMFI, FLDO, Politie en Openbaar Ministerie.
De gebruikersraad dient als een adviesorgaan dat feedback, suggesties en aanbevelingen geeft aan de NDD, met als doel de kwaliteit en effectiviteit van de taakuitvoering te verbeteren. Het idee voor de oprichting van de gebruikersraad ontstond in 2023, toen de NDD merkte dat er behoefte was aan gezamenlijk overleg over inhoudelijke vraagstukken, maar dat er nog geen duidelijk platform voor bestond. In 2024 is dit idee geconcretiseerd en is een instellingsbesluit opgesteld waarin het doel, de samenstelling en de taken van de gebruikersraad zijn omschreven. De gebruikersraad adviseert over zaken die de belangen en processen van de gebruikers raken, zoals de dienstverlening van de Nederlandse DNA-databank, voorgenomen procedurewijzigingen, afstemming van technische aspecten en specifieke onderwerpen die door de gebruikers worden aangedragen.
Gebruikersraad bijeen op het NFI
En zo kwam het dus dat op 19 juni experts van NFI BiS, TMFI en FLDO op het NFI aanwezig waren om de instelling van de gebruikersraad te bekrachtigen en van start te gaan met overleg over inhoudelijke onderwerpen. Vertegenwoordigers van de Politie en het Openbaar Ministerie waren niet aanwezig, zij sluiten later aan bij de onderwerpen die ook hen aangaan.
Unsourced contaminants
Tijdens deze eerste vergadering is het inhoudelijk onderwerp van unsourced contaminants opgepakt. Hierbij gaat het om contaminaties waarvan de bron onbekend is. De aanpak van deze contaminaties verschilde per laboratorium, terwijl een gezamenlijke aanpak juist kan leiden tot het beter in kaart brengen van mogelijke bronnen van deze contaminaties. De resultaten van de bijeenkomst zullen worden verwerkt in een voorstel voor een nieuwe landelijke werkwijze waarbij de laboratoria samenwerken met de NDD om de unsourced contaminants te registreren en mogelijk gezamenlijk te herleiden naar de bron.
Enthousiasme
Tijdens de bijeenkomst was de meerwaarde van dit laboratorium-overstijgende overleg duidelijk merkbaar en de deelnemers waren enthousiast om op dit niveau met elkaar samen te werken. Het overleg geeft experts de kans om samen te werken aan verbetering van de werkprocessen en ketenbrede afspraken. Dit alles is onderdeel van ons overkoepelende streven om een betrouwbare, toekomstbestendige Nederlandse DNA-databank te bouwen die bijdraagt aan de opsporing en vervolging binnen de strafrechtketen en breed draagvlak heeft in de maatschappij.